Dieta pri cholesterole
Hlavným cieľom je výrazne zníženie príjmu cholesterolu v potrave pod 300mg/deň (v ťažších prípadoch na 200mg/den). Zdrojom cholesterolu sú iba potraviny živočíšneho pôvodu. Nízkocholesterolová diéta je účinná iba spolu s ďalšími opatreniami – redukciou hmotnosti, cvičením, uplatňovaním zákazu fajčenia, obmedzením stresu. Dôležité je zníženie celkového podielu tuku na maximálne 30% celkovej dennej energetickej dávky, sacharidy (cukry) by mali tvoriť 55-58% dennej dávky a prijímané by mali byt vo forme polysacharidov (výrobky z tmavej múky, cereálie, zemiaky, strukoviny), proteíny (bielkoviny) by mali predstavovať 15-18% energetického príjmu.
Potraviny | Vhodné | Nevhodné |
Mäso, údeniny, ryby |
|
|
Tuky |
|
|
Mliečne výrobky |
|
|
Vajcia |
|
|
Polievky |
|
|
Ovocie a zelenina |
|
|
Orechy |
|
|
Dezerty, zákusky, pečivo |
|
|
Nápoje |
|
|